Gastronomia Ogródki piwne we Wrocławiu Autor: Redakcja Serwisu Data publikacji: 6 kwietnia 2017 Ogródek piwny jest w pewnym sensie przedłużeniem restauracji – znajduje się on na świeżym powietrzu i tym samym zapewnia restauracji dodatkową liczbę klientów. Jak w każdym większym mieście, rynek wrocławski posiada mnóstwo restauracji. Co za tym idzie, w porze roku jaką mamy obecnie, otwierane są wszystkie ogródki piwne. Jest to dobra opcja nie tylko dla zwiedzających, ale i dla samych właścicieli restauracji. Dzięki ogródkom możliwe jest bowiem zdobycie dodatkowego zarobku. Ponadto, posiłki na świeżym powietrzu podobno smakują o wiele lepiej. Dzięki ogródkom, możemy nadal zachwycać się pięknem miasta, jakim jest Wrocław. Dodatkowo, ogródki wyposażone są w dachy z materiału, które chronią przed deszczem. Dzięki temu możemy z nich korzystać nawet w przypadku złej pogody. Większość ogródków jest także przyozdobiona wielkimi donicami z kwiatami. Nadaje to urok i elegancję. Jednak warto skupić się także na innych uliczkach, które nieco odbiegają od rynku. Możemy trafić na parę świetnych lokali jeżeli tylko odpowiednio będziemy szukać. W wielu miejscach we Wrocławiu znajdują się klimatyczne restauracyjki i lokale do których warto pójść, zwłaszcza w cieplejszą porę roku, jaką jest wiosna. Różnorodność wielu restauracji Wiele jest restauracji we Wrocławiu, zwłaszcza na rynku. Każda z nich ma swój niepowtarzalny klimat – wśród restauracji panuje ogromna różnorodność. Możemy spróbować kuchni przede wszystkim polskiej, włoskiej, greckiej, francuskiej oraz wielu innych. Coraz bardziej popularne staje się uwielbiane przez turystów staropolskie jedzenie. Wrocław pełen jest różnych barów, gastro pubów, naleśnikarni i innych typów lokali. W tej porze roku możemy natknąć się na różne, ciekawe promocje z okazji otwarcia sezonu. Wiosna to pora roku, która rozpoczyna czas spacerów, romantycznych kolacji, czy wielu innych spotkań. Warto korzystać z obecności wielu rozmaitych restauracyjek i chodzić do nich także razem z rodziną czy przyjaciółmi. Wiosną można również zauważyć promowanie wielu restauracji, nie tylko tych które znajdują się na rynku. Jest to dobry pomysł na zdobywanie nowych klientów. W dodatku, często możemy spróbować nowych potraw i poznać nowe smaki dań jakie serwowane są w różnych lokalach we Wrocławiu. Wydarzenia kulinarne Jak powszechnie wiadomo, Wrocław jest miastem, w którym odbywa się wiele wydarzeń różnego typu. Wiosną i latem możemy brać udział w wielu wydarzeniach kulinarnych. Najczęściej odbywają się one na wrocławskim rynku, Placu Solnym lub w Narodowym Forum Muzyki czy Hali Stulecia. Często możemy uczestniczyć w targach potraw z dalekich krajów Europy czy świata. Wystawy takie mają nie tylko promować kuchnię danego kraju, alei zapoznawać Wrocławian z inną kulturą. Dzięki takim wydarzeniom możemy zagłębić swoją kulinarną wiedzę. Dodatkowo, warto zaopatrzyć się w nietypowe składniki pochodzące spoza granic Polski.
Realna zmiana w polskiej edukacji nie może zadziać się bez nauczycieli – Wiceministra Edukacji Katarzyna Lubnauer odwiedziła Dolny Śląsk
Prawie 1100 interwencji, 23 osoby poszukiwane i 26 nietrzeźwych kierowców – policjanci podsumowali ostatni weekend
W pisaniu interesuje mnie docieranie do tego, co nieoczywiste i łamanie konwencji gatunkowych – wywiad z Jackiem Świłło Z Jackiem Świłło, wrocławskim poetą, prozaikiem i muzykiem, autorem tomu opowiadań „Gwiazda do oka” …
Wrocławskie przyjaźnie Witolda Lutosławskiego – z Zofią Owińską, wieloletnią dziennikarką radiową, rozmawia Izabella Starzec