Gastronomia Przepisy z kuchni włoskiej – gdzie dobrze zjecie we Wrocławiu? Autor: Redakcja Serwisu Data publikacji: 16 października 2015 Duszony pstrąg (PORCJA DLA 4 OSÓB) składniki 4 filety pstrąga 2 ziemniaki 20 g oliwy z oliwek szalotka paczek pietruszki 10 kaparów 20 drylowanych czarnych oliwek 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz przyrządzanie • filety rybne przyprawić, następnie ułożyć w metalowej części przystawki Varoma • ziemniaki pokroić w plasterki, ułożyć na plastikowej części przystawki Varoma, przyprawić solą i pieprzem • do garnka wlać 1 1 wody, gotować- czas 30-40 min, temp. Varoma • w umytym garnku przygotować zasmażkę: posiekać szalotkę z oliwą- czas 3 min, temp. 100°C, obr. poz. 4, dodać pozostałe składniki i zagotować- czas 6 min, temp. 90° C • filety ułożyć na talerzu, polać sosem i podawać z ziemniakami posypanymi pietruszką Łosoś w folii z brokułami (PORCJA DLA 4 OSÓB) składniki 600 g świeżego łososia 1 cytryna 40 g oliwy z oliwek 600 g brokułów gałązka tymianku sól, pieprz 20 g oczyszczonych migdałów przyrządzanie • zamarynować cztery kawałki łososia z sokiem z cytryny i tymiankiem i pozostawić na ok. 30 min • umyć brokuły, podzielić na małe części i pokroić • nałożyć motylek, do naczynia wlać oliwę i dodać część brokułów, zagotować – czas 10 min. temp. 100°C doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok • na 4 kawałkach papieru do pieczenia, uprzednio zmoczonego i wyciśniętego, rozłożyć części brokułów i kawałki marynowanego łososia, skropić oliwą, przyprawić • na wierzchu ułożyć posiekane migdały, zawinąć papier do pieczenia wokół łososia szczelnie zamykając i wstawić do metalowej części przystawki Varoma • do garnka wlać 500 g wody, dodać szczyptę soli i plasterek cytryny, parować- czas 40 min, temp. Varoma • przed podaniem odwinąć papierki i podawać na gorąco Przepisy zwryfikowane przez mistrzów z pizzeri i restauracji włoskiej Verona – http://www.verona.com.pl/pizzeria – smacznego !
Dariusz Jedynak. Powiat Wrocławski – strefa wszechstronnego rozwoju Z Dariuszem Jedynakiem, Członkiem Zarządu Powiatu Wrocławskiego rozmawia Maciej Wełyczko Jakimi zadaniami zajmuje się …
Najtrudniejsze było pisanie bez emocji – z Violettą Rymszewicz, autorką książki reportażowej „Ile kosztuje żona. Mroczne sekrety rynku małżeńskiego” rozmawia Olga Szelc