Strona główna Gastronomia Przepisy z kuchni włoskiej – gdzie dobrze zjecie we Wrocławiu?

Przepisy z kuchni włoskiej – gdzie dobrze zjecie we Wrocławiu?

Włoskie danie z łososia

Duszony pstrąg

(PORCJA DLA 4 OSÓB)
składniki
4 filety pstrąga
2 ziemniaki
20 g oliwy z oliwek
szalotka
paczek pietruszki
10 kaparów
20 drylowanych czarnych oliwek
1 puszka pomidorów w kawałkach
sól, pieprz

Pstrąg

przyrządzanie

• filety rybne przyprawić, następnie ułożyć
w metalowej części przystawki Varoma
• ziemniaki pokroić w plasterki, ułożyć na plastikowej części
przystawki Varoma, przyprawić solą i pieprzem
• do garnka wlać 1 1 wody, gotować- czas 30-40 min,
temp. Varoma
• w umytym garnku przygotować zasmażkę: posiekać szalotkę
z oliwą- czas 3 min, temp. 100°C, obr. poz. 4, dodać pozostałe
składniki i zagotować- czas 6 min, temp. 90° C
• filety ułożyć na talerzu, polać sosem i podawać
z ziemniakami posypanymi pietruszką

Łosoś w folii z brokułami

(PORCJA DLA 4 OSÓB)
składniki
600 g świeżego łososia
1 cytryna
40 g oliwy z oliwek
600 g brokułów
gałązka tymianku
sól, pieprz
20 g oczyszczonych migdałów

przyrządzanie

• zamarynować cztery kawałki łososia z sokiem
z cytryny i tymiankiem i pozostawić na ok. 30 min
• umyć brokuły, podzielić na małe części i pokroić
• nałożyć motylek, do naczynia wlać oliwę i dodać część
brokułów, zagotować – czas 10 min. temp. 100°C
doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok
• na 4 kawałkach papieru do pieczenia, uprzednio zmoczonego
i wyciśniętego, rozłożyć części brokułów i kawałki
marynowanego łososia, skropić oliwą, przyprawić
• na wierzchu ułożyć posiekane migdały, zawinąć papier
do pieczenia wokół łososia szczelnie zamykając
i wstawić do metalowej części przystawki Varoma
• do garnka wlać 500 g wody, dodać szczyptę soli i plasterek
cytryny, parować- czas 40 min, temp. Varoma
• przed podaniem odwinąć papierki i podawać na gorąco

Przepisy zwryfikowane przez mistrzów z pizzeri i restauracji włoskiej Verona – http://www.verona.com.pl/pizzeria – smacznego !

Pokaż więcej podobnych wiadomości
Pokaż więcej w Gastronomia
Komentarze zostały wyłączone.

Przeczytaj również

Ekstraklasa przez pryzmat statystyk: Śląsk Wrocław w liczbach

Śląsk Wrocław w poprzednim sezonie Ekstraklasy mierzył się nie tylko z gigantycznymi probl…