Gastronomia Start festiwalu Fine Dining Week – tych Restauracji nie można przegapić! Autor: Redakcja Data publikacji: 6 lipca 2023 Tegoroczny Fine Dining Week odbywa się pod hasłem #NowaGościnność! Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie przeżyć można w niemal 100 najlepszych Restauracjach premium w Polsce. Dzięki partnerowi Goście mogą dokonywać rezerwacji z rabatem! Czym jest #NowaGościnność? #NowaGościnność to połączenie profesjonalizmu i najwyższej jakości z ciepłą i przyjacielską obsługą. To dbanie o relacje i dopieszczanie każdego elementu tak, aby Gość czuł się zaopiekowany na każdym poziomie. Nowa Gościnność łączy kunszt Chefa Kuchni, jakościowe składniki i doskonałe dania, wyjątkową atmosferę i obsługę. Emocje stają się jednym z elementów całego doświadczenia w Restauracji. Oto kilka Restauracji, w których zasmakować można Nowej Gościnności. Pałac Kamieniec (Kłodzko) Pałac Kamieniec to kameralny dom gościnny przepięknie położony w sercu Kotliny Kłodzkiej – otoczony jest malowniczym ogrodem o historycznym rodowodzie. Jego restauracja znajduje się w odrestaurowanym budynku dawnego folwarku, w pomieszczeniu z pięknymi ceglanymi sklepieniami i kolumnami z piaskowca. 5-daniowe festiwalowe menu daje możliwość skosztowania takich kompozycji jak gofr z bakłażana z hummusem z ciecierzycy, karczochem, pomidorkami cherry, oliwkami, wegańską fetą, rukolą i malinową redukcją balsamiczną, makaron warzywny z chimichurri, musem z wędzonego tofu i prażonym sezamem oraz polędwica wołowa z musem z groszku, sałatą rzymską i rozmarynowym sosem demi glace. Piwnica Świdnicka W samym sercu Wrocławia, pod adresem Ratusz 1a, znajduje się istniejąca od 1273 roku Piwnica Świdnicka – najstarsza Restauracja w Europie. Chef Marcin Korczak tworzy tu wyśmienite dania oparte na regionalnych produktach, wyrafinowanych smakach i tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. W trzydaniowych menu festiwalowych znajdziemy między innymi ser kozi z maliną, łososiem wędzonym, chipsem z truflowego ziemniaka, nasturcją i pistacją, szpik kostny z musem z foie gras, sosem mango i strzelającą chrupką oraz udziec z sarny z puree z bobu, narszarabem, musem z żółtej papryki i chipsem z tapioki. Kameralna Jedzenie i Wino Kameralna to rodzinna Restauracja na wrocławskim Ołtaszynie (Zwycięska 14CB). W kuchni króluje Chef Andrzej Muszyński, który dba, aby serwowane dania oparte były na sezonowych produktach i lokalnych, doskonałej jakości specjałach. W ramach Fine Dinining Week czekają na Gości dwa trzydaniowe menu, a w nich między innymi tatar z łososia z pomarańczą i kawiorem, filet z dorady z fasolką szparagową, ziemniakiem i sosem imbirowo-kokosowym oraz sznycel wieprzowy z emulsją z tuńczyka i piklowaną rzodkiewką. Lista Restauracji oraz pełne przygotowane przez nie menu festiwalowe można sprawdzić na stronie https://FineDiningWeek.pl/. Na Gości czekają doświadczenia restauracyjne dostępne w specjalnej festiwalowej cenie: 3 dania + amuse-bouche i koktajl za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche i koktajl za 179 zł, oraz większe, rozbudowane menu w cenie powyżej 199 zł. Tegoroczny Partner Festiwalu Roku Gin zadbał o festiwalowe koktajle – do rezerwacji można dodać Roku Gin & Kinley Tonic Water (tradycyjne połączenie ginu z tonikiem) lub Roku Kyoto Club (orzeźwiający koktajl z zieloną herbatą i sokiem malinowym). Dzięki Partnerowi Koktajlowemu – Kinley – dostępna jest również wersja bezalkoholowa – moktail Kinley Elderflower Zero. Odkryj Nową Gościnność i rezerwuj doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://FineDiningWeek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Fine Dining Week jest przewidziana na 120 minut. Termin Festiwalu: 5 lipca – 31 lipca 2023
Zbigniew Gucwa: niezmiennie „siła jest w drużynie” Zbigniew Gucwa dyrektor sportowy Pho3nix GVT Team o nowych wyzwaniach, które stoją w tym …
Powinien trwać wiecznie i jeden dzień dłużej – nie tylko o Jazzie nad Odrą opowiada w rozmowie z Izabellą Starzec Zbigniew Piotrowski – saksofonista, nestor wrocławskich jazzmanów