Gastronomia Gdzie na burgery we Wrocławiu? [LISTA] Autor: Martyna Jersz Data publikacji: 7 lipca 2023 To niezawodne połączenie soczystego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych sosów zyskało sobie uznanie i uwielbienie na całym świecie. Geneza hamburgera sięga odległych czasów, a dziś stał się symbolem ulicznej kultury kulinarnej. Niezależnie od preferencji smakowych, można je komponować na wiele różnych sposobów. Hamburgery to również świetny sposób na eksperymentowanie z różnymi rodzajami bułek – od standardowej pszennicy, przez bułki z czarnuszki czy pełnoziarniste, aż po wersje bezglutenowe dla osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych. A gdzie w stolicy Dolnego Śląska warto wybrać się na burgera? Burgery we Wrocławiu – gdzie najlepsze? 1. Burger Ltd Lokalizacja: Psie Budy 7/8/9 Atuty: Wyśmienite hamburgery z lokalnymi dodatkami. Na miejscu również lokalne piwa. Minusy: Nie dostaniemy tam nic poza hamburgerami, zatem warto dopytać grupę czy wszyscy mają ochotę na burgera 2. Blow Burgers Lokalizacja: Rynek Ratusz Atuty: Nowe, świetnie zlokalizowane miejsce Minusy: Niektórzy klienci narzekają na jakość składników burgerów. 3. Grill Brothers Burgery na Grobli Lokalizacja: ul. Na Grobli 6 Atuty: Świetny skład kucharzy, nawet przy długich kolejkach prędkość wydawania posiłków jest imponująca Minusy: Godziny otwarcia to tylko 10:00-20:00, nie pójdziecie tam zatem zjeść późniejszym wieczorem 4. Garage Burger Lokalizacja: Wojciecha Bogusławskiego 43 Atuty: Bardzo klimatyczne miejsce z pełną ofertą burgerów Minusy: W weekendy długość oczekiwania na zamówienie bardzo się wydłuża 5. Moaburger Lokalizacja: Plac Solny 10 Atuty: Bardzo dobra renoma nie wzięła się znikąd – pyszne burgery Minusy: W menu brakuje możliwości kupienia zestawu z frytkami i napojem, a szkoda. 6. Pizza & Burger Factory Lokalizacja: Kiełczowska 51C Atuty: Bardzo niepozorne miejsce z doskonałą kuchnią Minusy: Nie każdemu spodoba się wystrój wnętrza z obrusami w czerwoną kratę. 7. Burger na Brochowie Lokalizacja: Semaforowa 15 Atuty: Potężne, smaczne porcje w niewygórowanych cenach Minusy: Nie ma możliwości zjedzenia na miejscu 8. Whiskey in the jar Lokalizacja: Rynek 23-24 Atuty: Najpopularniejsza burgerownia w mieście w samym sercu miasta Minusy: To również najdroższa burgerownia w mieście 9. Balkan Burger Lokalizacja: Niedźwiedzia 1 Atuty: Niebanalne składniki nawiązujące do kuchni bałkańskiej naprawdę mogą zmienić postrzeganie tego, jak może smakować hamburger! Minusy: Wyjątkowe pieczywo ma też wyjątkowe właściwości – w opakowaniu na wynos szybciej mięknie i traci swoje walory smakowe. Jedzcie od razu! 10. Winners Steakhouse Pub Wrocław Lokalizacja: Pawła Włodkowica 5 Atuty: Nie tylko burgery, ale i steki mają konkretne! Minusy: Nie jest to klasyczna burgerownia, tylko pub, pamiętajcie o tym, gdy będziecie wybierać miejsce do stołowania się. 11. Max Premium Burgers Lokalizacja: plac Dominikański 3 (Galeria Dominikańska) Atuty: Bardzo przyzwoite w smaku, powtarzalne i sycące burgery Minusy: Wieczny tłum 12. Pasibus Lokalizacja: Świdnicka 11 Atuty: Oprócz stałego menu, co miesiąc znajdziesz tam też nowego, wyjątkowego hamburgera! Minusy: Jeśli chcesz porządnie zjeść, domów frytki! 13. Punkt G Lokalizacja: plac Nowy Targ 1 Atuty: Lokalizacja miejsca i godziny otwarcia sprawiają, że to świetne miejsce na szybki wypad na lunch Minusy: To wciąż tylko food truck – nie zjecie tu jak w restauracji 14. Butchery & Grill Lokalizacja: Sukiennice 6 Atuty: Ta restauracja od lat zapewnia kosmiczne doznania smakowe. Minusy: Za takie kulinarne atrakcje trzeba jednak swoje zapłacić… 15. Beef Burger Lokalizacja: Zwycięska 14ce Atuty: Wchodzisz – jesz – wychodzisz. Świetna burgerownia na szybkie wypady. Minusy: Nie jest to miejsce, w którym obsłuży Cię kelner – zamówienia składa się przy kasie 16. Soczewka Lokalizacja: Rynek 20/21 Atuty:Jeśli chcecie odkryć hamburgera na nowo, zrobicie to właśnie tutaj. Niesamowite, nowe składniki i smaki. Minusy: Za burgery w nowych smakach, trzeba zapłacić po staremu, czyli słono. Burgery we Wrocławiu – lista Od klasycznych wariantów z tradycyjnym burgerem wołowym i plastrem cheddaru, przez kreatywne połączenia z kurczakiem, łososiem czy nawet wegetariańskimi kotletami z warzyw. Wybór dodatków i sosów jest niemal nieograniczony – od tradycyjnego ketchupu i musztardy, po awokado, jalapenos czy karmelizowaną cebulę. Wiele osób docenia kreatywność szefów kuchni, którzy tworzą swoje własne wariacje burgerowe. Odkrywanie nowych smaków, przygotowywanie unikalnych marynat, a nawet wypiekanie własnych bułek – to tylko niektóre elementy, które sprawiają, że jedzenie profesjonalnie przygotowanych burgerów może stać się prawdziwą pasją. Która burgerownia stanie się twoją ulubioną? Przekonaj się już dziś.
Tokio. Opowieści z Dolnego Miasta – nowa książka Piotra Milewskiego Opowieść o historii Shitamachi i jego współczesnych oraz dawnych mieszkańcach – niespieszna literacka wędrówka …