Osiedla Foodsharing na Ołtaszynie Autor: Martyna Jersz Data publikacji: 24 marca 2023 Wspaniała idea związana z niemarnowaniem jedzenia zaangażowała lokalną społeczność w realizację przedsięwzięcia w ramach partnerstwa lokalnego CAL Ołtaszyn – połączenie działań na rzecz lokalnej społeczności, dzięki lokalnej przedsiębiorczości, przy pomocy lokalnego wolontariatu, zaowocowało włączeniem naszego Osiedla w międzynarodową akcję i otwarciem Jadłodzielni na Ołtaszynie, przy Barze Jedzonko! Inicjatorem i koordynatorem akcji jest Centrum Aktywności Lokalnej na Ołtaszynie ze „Sceną Teartu na Bruku” we współpracy z inicjatywą Foodsharing. W prace przygotowawcze zaangażowali się: Foodsharing i Ratownicy Żywności – zakup i przekazanie lodówki, Radni Osiedla Ołtaszyn – Jakub Zychowicz i Krzysztof Greń – zbiorka na materiały oraz przygotowanie obudowy, Harcerze z Hufca ZHP Wroclaw Północ – Patrole Spelunca Larvarum Anastazja, Wiktor i Szymon – malowanie i transport lodówki oraz obudowy, Panowie Piort Gustaw i Jacek Staniszewski – prace techniczne i instalacyjne, Pani Anna Adrar – Bar Jedzonko, gdzie ulokowana jest punkt Jadłodzielni. O inicjatywie i idei Foodsharing słów kilka Foodsharing pojawił się w Polsce w 2016 roku na wzór niemieckich „fairteiler” – jako odpowiedź na rosnący problem marnowania żywności. Inicjatywa szybko przyjęła się w stolicy, by w ciągu kilku lat rozwinąć się w ponad 30 polskich miastach. (Patrz: Foodsharing Polska) W ramach ruchu społecznego wspólnie z Partnerami tworzymy punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można tutaj przynosić dobre jedzenie, którego mamy w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni. Nie jest to kolejny punkt pomocowy, to miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia. Z założenia trafiają tam nadwyżki żywności od osób indywidualnych, a także lokalnych sklepów, targowisk i gastronomii. Jedzenie, które trafia do Jadłodzielni, to jedzenie z bliskim terminem spożycia, miękkie warzywa i owoce, wczorajsze pieczywo itd. – dlatego zależy nam by szybko znajdowało nowych właścicieli. Nie chcemy by pozostawało tam jako wystawa – Jadłodzielnia powinna jak najszybciej opustoszeć po dostawie 🙂 Na dzisiejszy dzień we Wrocławiu jest już 15 punktów powołanych wspólnie z Partnerami i Foodsharing. Jadłodzielnie to przeważnie punkty indywidualnej wymiany lokalnej, ale nadwyżkowe produkty potrafią przyjechać tu z innych części miasta. Dzieje się to za sprawą Ratowników Żywności, wolontariuszy działających przy Foodsharing Wrocław. Odbierają oni niesprzedaną żywność z targowisk, piekarni, restauracji i cateringów, aby nie trafiła do kosza i umieszczają ją w Jadłodzielniach. Kilkanaście osób w ciągu jednego tygodnia ratuje w sumie około pół tony żywności – angażując się społecznie w wolnym czasie. W ten sposób ograniczamy we Wrocławiu marnowanie żywności. Trochę statystyk o Foodsharing Wrocław: 15 Jadłodzielni, XII 2016 – V 2017 – działalność pierwszej Jadłodzielni – DS Arka [nieistniejąca], 45 wolontariuszy działających w ramach ruchu Foodsharing, Ponad 500 kg żywności ratowanej tygodniowo (26 ton rocznie), Prelekcje o niemarnowaniu, warsztaty dla dzieci, współpraca ze szkołami w ramach edukacji o niemarnowaniu żywności, budowanie odpowiedzialności i szacunku do jedzenia. Jadłodzielnia – tutaj jedzenie się nie zmarnuje.
Agnieszka Rybczak przewodniczącą Rady Miejskiej Wrocławia. Zadziwiający dwugłos w klubie KO – rozłam na horyzoncie?
Majowe muzykowanie – o festiwalu Maj z Muzyką Dawną z Maciejem Kieresem – dyrektorem artystycznym festiwalu – rozmawia Izabella Starzec Izabella Starzec: Festiwal Maj z Muzyką Dawną istnieje od 1992 roku, teraz rozpoczyna się …
Czarny Poniedziałek: Co się stało z Anią i Robertem? – teorie i poszlaki. Zbrodnia pod narożnikiem [CZĘŚĆ 2]