Strona główna Porady Święta, święta i po świętach – w tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy na dania w duchu less waste

Święta, święta i po świętach – w tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy na dania w duchu less waste

Święta Wielkanocne to dziesiątki godzin rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania ale też… setki kilogramów zmarnowanego jedzenia. Jak uchronić poświąteczną żywność przed wyrzuceniem? Wystarczy wdrożyć kilka prostych zasad oprószonych szczyptą kreatywności. Gdy natomiast brakuje pomysłów, jedzeniem warto się dzielić.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, o czym przypominają niekończące się kolejki w sklepach spożywczych. Polscy gospodarze, jak co roku, chcą mieć pewność, że stół będzie uginał się pod ciężarem dań i deserów, a kubki smakowe każdego uczestnika rodzinnej biesiady będą w pełni usatysfakcjonowane. W ferworze przygotowań, warto jednak zostawić miejsce na refleksję – co zrobić, gdy nadejdzie słynne „święta, święta i po świętach” i okaże się, że przygotowanego jedzenia niemal nie ubyło? Czy jest szansa jeszcze je uratować? Zacznijmy od czegoś prostego i przyjemnego, jak foodsharing. Nadwyżki żywności z gospodarstw domowych można dostarczyć na przykład do lodówek społecznych. W Polsce jest ich coraz więcej. W ostatnim czasie na południu kraju powstało 5 charakterystycznych zielono-czerwonych jadłodzielni. Uruchomiła je marka Cukier Królewski we współpracy z Fundacją Weź Pomóż. Tego typu punkty pomagają ratować dobrej jakości żywność przed wyrzuceniem, a także stanowią realne wsparcie dla osób w kryzysie.

Nieco bardziej wymagające, choć, gdy mamy odrobinę czasu i chcemy poeksperymentować w kuchni, bardzo satysfakcjonujące, jest dawanie produktom drugiego życia. Zamiast wyrzucać, lepiej przetwarzać. Z czerstwego pieczywa czy mocno dojrzałych warzyw i owoców można wyczarować wyśmienite dania czy desery. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem składników z „poświątecznego odzysku”.

Ciepłe lody z babki wielkanocnej

Babka to niekwestionowana królowa wielkanocnych wypieków. Gdy domownicy będą mieli jej już dość, wystarczy przerobić ją na… ciepłe lody.

Składniki:

Ciasto (na ok. 8 sztuk):

  • 250 g zeschniętej babki wielkanocnej
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki dowolnego słodkiego kremu
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru Cukier Królewski
  • 2-3 łyżki oleju

Lukier Królewski:

  • 1 duże białko jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3-4 krople soku z cytryny

Dekoracja:

  • suszone kwiaty
  • Posypka cukrowa

Przygotowanie:

Krok I

Zeschnięte ciasto z babki wielkanocnej kruszymy na drobny piasek do miski. Dodajemy mascarpone i krem. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.

Krok II

Masę wkładamy do foremek na cakesicles lub formujemy z niej kulki. Wkładamy patyczki i mrozimy minimum 3-4 godziny.

Krok III

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju i cukru pudru. Przelewamy do wysokiego kubka. Zamrożone ciasto wyciągamy z foremek i zanurzamy w całości w czekoladzie. Następnie układamy je na papierze do pieczenia.

Krok IV

Teraz czas na przygotowanie lukru w mikserze. Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je ubijamy, tak by powstała lekka pianka. Następnie dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Na małych obrotach ucieramy lukier przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze kilka minut, do uzyskania śnieżnobiałego koloru i konsystencji przypominającej gęsty klej.   

Krok V

Wcześniej przygotowane lody z ciasta, wedle uznania, oblewamy lukrem oraz posypujemy cukierkową posypką.

Tosty francuskie

Pieczywo, to obowiązkowy wypiek na polskim stole, nie tylko od święta. Jednocześnie jest to jeden z tych produktów, które najczęściej lądują w koszu. Okazuje się, że wystarczy odrobina kreatywności, aby dać mu „drugą świeżość”.

Składniki:

Tosty (2 porcje)

  • 4 kromki chałki
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki masła do smażenia

Dekoracja:

  • jogurt naturalny
  • maliny
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Krok I

Jajka wbijamy na głęboki talerz, dodajemy mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło.

Krok II

Kromki chałki o grubości ok. 1 cm zamaczamy we wcześniej przygotowanych jajkach.  Następnie wkładamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor, z obu stron.

Krok III

Usmażone tosty układamy na talerzu, wykładamy jogurt oraz maliny i dekorujemy listkami mięty.

Mus czekoladowy z awokado i banana

Mocno dojrzałe owoce? Czas przerobić je na deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też świetnie się prezentuje i dodatkowo stanowi zdrowszą alternatywę dla słodyczy.

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 i ½ awokado
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g kakao
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • gęsty jogurt naturalny lub skyr
  • płatki kokosa
  • liofilizowana żurawina

Przygotowanie:

Krok I

Banany oraz awokado obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok II

Owoce wkładamy do miski, dodajemy sól, kakao, cukier i mleczko kokosowe. Blendujemy na gładki mus.

Krok III

Mus nakładamy do szklaneczek i dekorujemy według uznania.

***

Cukier Królewski to marka z kilkudziesięcioletnią tradycją. Jej produkty powstają zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju w 4 cukrowniach – Cukrowni Cerekiew, Cukrowni Ropczyce, Cukrowni Strzelin, Cukrowni Świdnica – zlokalizowanych na południu Polski. W asortymencie marki znajdują się cukry z polskich buraków cukrowych z przeznaczeniem do słodzenia – cukier z buraków cukrowych 1 kg, cukier w kostkach 1 kg i cukier w kostkach brydż 500 g oraz cukry do pieczenia i dekoracji – cukier biały drobny 1 kg i cukier puder w opakowaniach 500 g i 400 g. Dostępny jest także cukier trzcinowy 1 kg, 500 g i 400 g oraz cukier trzcinowy w kostkach 250 g. Aktualne działania marki Cukier Królewski skupione są wokół autorskiej kampanii Piecz, Przerabiaj, Podziel się, w ramach której zachęca do niemarnowania jedzenia i dzieli się gotowymi przepisami na dania i desery w duchu idei less waste. Pod szyldem marki Cukier Królewski i Fundacji Weź Pomóż uruchomionych zostało 5 lodówek społecznych, po jednej we Wrocławiu, Zdzieszowicach, Nowogrodźcu, Długołęce i Walimiu.

Pokaż więcej podobnych wiadomości
Pokaż więcej w Porady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również

Po co deweloperom mieszkaniowym Giełda Papierów Wartościowych?

Jakie korzyści przynosi GPW firmom budującym mieszkania? Czy warto na niej być? Dlaczego? …