Aktualności Kultura Rusza kolejna edycja kulinarnego święta Nadodrza – Specjały Nadodrza 2022 Autor: Redakcja Serwisu Data publikacji: 27 kwietnia 2022 Połtawskie gałuszki, pizza z Detroit i miodownik. Rusza kolejna edycja kulinarnego święta Nadodrza – Specjały Nadodrza. 14 – 15 maja przyjdź i spróbuj wyjątkowych przysmaków, które z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie i szefowe kuchni. Sprawdź jak smakuje Nadodrze Specjały Nadodrza to okazja do spróbowania autorskich interpretacji tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Kuchnia nadodrzańska to kuchnia mieszkających i pracujących tu osób, a przygotowane na Specjały Nadodrza potrawy, oddają wyjątkowy charakter tego rzemieślniczo-artystycznego osiedla – połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnym akcentem. Każda z propozycji to specjał w cenie 16 zł. A jest w czym wybierać: od propozycji wegańskich, przez deserowe, lody, pizzę, burgery tacosy, tatara, aż po masę ciasteczkową. Bez względu na to czy marzy nam się wieczór z kieliszkiem chłodnego frizzante lub rzemieślniczego piwa, czy szukamy miejsca na niedzielne, długie śniadanie – Specjały Nadodrza zaspokoją miłośników i miłośniczki lokalnej gastronomii. Sprawdź, który lokal lub lokale odwiedzić na stronie: Specjały Nadodrza 2022 Nagrody dla największych smakoszy i smakoszek W ramach wydarzenia organizowana jest też akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze. W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjału Nadodrza, otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 5 różnych pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodami głównymi są Nadodrzańskie Bony Smakosza: dwa o wartości 100 zł i cztery o wartości 50 zł. Bon można wykorzystać w wybranej restauracji bądź kawiarni, która brała udział w Specjałach Nadodrza. Losowanie nagród odbędzie się 16.05.2021 r o godzinie 12.00. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze. Poniżej lista miejsc w wiosennej edycji Specjałów Nadodrza: BISTRO NAROŻNIK Miejsce spotkań dla nietuzinkowych mieszkańców osiedla – już od 2015 roku. adres: Rydygiera 30 godz. otwarcia: 10-23 specjał: Tatar ze śledzia + szklanka premierowego piwa. Na 7. urodziny Narożnika zaserwujemy tatar ze śledzia oraz poczęstujemy szklanką specjalnie dla nas uwarzonego piwa POCIĄG DO WINA Wina z południa Europy oraz pyszne tapasy i przekąski. adres: Słowiańska 12 godz. otwarcia: 15-23 specjał: lampka białego lub różowego wina hiszpańskiego 150 ml + hiszpańskie chipsy pszenne OGIEŃ Pizza rzemieślnicza typu neapolitańskiego wypiekana w piecu ceglanym. adres: Pomorska 39 godz. otwarcia: 12-22 specjał: wegański tatar z foccaccią + kieliszek frizzanteTatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii podawany na foccacci + kieliszek białego musującego wina. BLACHA – DETROIT STYLE PIZZA Jedyna w Polsce pizza w amerykańskim stylu Detroit. adres: Jedności Narodowej 62 godz. otwarcia: 13-21 specjał: slajs pizzy specjalnej + domowe ice tea. Pizza specjalna jest z ricottą i bazyliowym pesto. ŁASKOTKI COOKIE DOUGH Pierwsze w Polsce miejsce serwujące słodką masę ciasteczkową. adres: Dubois 6/2 godz. otwarcia: 11-19 specjał: cookie dough z lodami i małe cappu/małe iced latteŁaskotkowy specjał to deser, składający się z masy ciasteczkowej cookie dough i lodów + kawa- do wyboru małe cappu lub małe iced latte. TAJFUN Wegański i wegetariański bar z azjatycką kuchnią fusion.adres: Cybulskiego 3/1a godz. otwarcia: 12-18 specjał: kawałek wiosennego wrapa plus szot kombuchy. Wrap w nori z twarożkiem z tofu, ogórkiem, rzodkiewką i świeżymi ziołami. Do tego mały szot naszej domowej probiotycznej kombuczy. NADODRZE CAFE RESTO BAR Nadodrzański koncept oparty na gościnności i smacznym jedzeniu. adres:B. Drobnera 26a godz. otwarcia: 15-23 specjał: pate z wątróbki z pieczonym jabłkiem na grzance + lemoniada CAFE LE MIRACLE Kawiarnia powstała z myślą o wszystkich miłośnikach kawy oraz słodkości adres: Jedności Narodowej 37 godz. otwarcia: 9-20 specjał: deser ciasteczkowy tiramisu i kawa z syropem smakowym SŁODKI CHŁOPAK Przytulna kawiarnia i autorska pracownia cukiernicza. adres: Łokietka 3 godz. otwarcia: 10-19 specjał: miodownik i kawa po turecku KRASNOLÓD Lodziarnia rzemieślnicza prezentująca świeże podejście i własne receptury. adres: Łokietka 4 godz. otwarcia: 13-21 specjał: brioszki z lodami pistacjowymi POWOLI Bistro z prostym, świeżym, sezonowym jedzeniem. adres: Rydygiera 25/27 godz. otwarcia: sob. 11-18 specjał: Pieczony batat z obłędnym dipem curry z wiśniami, czosnkiem i pomarańczą + kompot WILK SYTY Autorska kuchnia roślinna w samym sercu Nadodrza. adres: Trzebnicka 3/1 godz. otwarcia: 12-20 specjał: chutney jabłkowy z chilli i ziołami.Słoiczek słodko ostrego chutney z lokalnych jabłek z odrobiną chilli i cydru. PIZZERIA Z PASJĄ Tradycyjna włoska pizza, smaczne sałatki oraz przyjazna atmosfera. adres: Jedności Narodowej 104 godz. otwarcia: 14-23 specjał: bruschetta + lampka wina lub domowa lemoniadaBruschetta własnego wypieku z czosnkiem, pomidorami concasse, mozzarelą i domowym pesto. PIZZA PANY Pizza z ulicznym charakterem u samego wejścia do Nadodrza. adres: Cybulskiego 1a godz. otwarcia: 12-22 specjał: Mini pizza + domowa lemoniada.Mini pizza z szynką cotto, mozzarellą i ricottą z miętą w zestawie z własnej roboty lemoniadą cytrynową. W wersji vege cotto zamieniany na cukinie. UL KAWOWE STUDIO Kawa speciality z ziaren wypalanych w palarni Bedoin w Ukrainie. adres: Łokietka 10 godz. otwarcia: 9-20 specjał: Czarna kawa (espresso/doppio/americano) + deser snikers BISTRO POLTAWCZANOCZKA Połtawczanoczka, czyli “dziewczyna z Połtawy”. Tradycyjne dania rejonu na wschodzie Ukrainy.adres: Cybulskiego 17 godz. otwarcia: 9-20 specjał: Połtawskie gałuszki TACOS LOCOS Kuchnia meksykańska – zdrowa, świeża, z pasją i zgodnie z ideą slow-food. adres: Cybulskiego 1a godz. otwarcia: 12-22 specjał: Nachos w wersji mięsnej i vege + lemonada CAFE BISTRO FTT Kawa i wege menu na śniadanie i obiad od Fundacji Food Think Tank.adres: Łokietka 6 godz. otwarcia: 11 – 19 specjał: Wiosenny krokiet z bobem i szparagami w sosie szczawiowym + fermentowany rabarbar LODZIARNIA ROMA Kultowa lodziarnia działająca na Nadodrzu od 1946 roku. adres: Rydygiera 5 godz. otwarcia: 11 – 19 specjał: Lody pod chmurką z kruszonką z karmelizowanych w syropie klonowym pestek dyni BAR JAK U MAMY Domowe jedzenie w niskiej cenie. Wszystkie dania są świeże i przygotowywane na miejscu.adres: Łokietka 6 godz. otwarcia: 10:30 – 14:30 specjał: tradycyjny zestaw śniadaniowy – jajecznica, pomidor i pieczywo + kawa lub herbataUwaga! Specjalna cena 12 złotych.
Słów kilka o Jazzie nad Odrą (26 -30.04) w rozmowie Izabelli Starzec z dyrektorem artystycznym festiwalu Piotrem Wojtasikiem Izabella Starzec: Na czym polega dobre zaprogramowanie festiwalu? – Piotr Wojtasik, dyrektor artystyczny Jazzu …